Йога нидра с Галя

When

09/12/2022    
19:30

Bookings

Bookings closed

Event Type

Йога нидра е техника за дълбока релаксация, която Свами Сатянанда Сарасвати създава за съвременния човек, подложен на постоянен стрес. Практикуването й води до отпускане на тялото и ума и балансиране на емоциите. Техниката се използва и за дълбоко личностно трансформиране чрез използването на санкалпа – позитивно решение, което се залага в подсъзнанието по време на практиката.
Трите вида напрежение
Независимо какво вършите, с какво се храните и колко спите, вие трупате напрежение. И това напрежение се складира на различните равнища на човешката личност. То се натрупва в мускулите, ума и емоциите.
В йога се справяме с проблемите на напрежението всеобхватно. Ние разбираме, че ако умът е напрегнат, стомахът също ще бъде напрегнат. А ако стомахът е напрегнат, цялото кръвообращение също ще бъде под напрежение. Това е един порочен кръг от събития. Затова освобождаването от напрежение е една от основните грижи в йога.
Това вътрешно напрежение на индивида внася своя дял в общото психическо напрежение, което се проявява в нещастния семеен живот, в хаоса и безредието в социалния живот и в агресията и воюването между общностите и нациите. Всички йогийски текстове недвусмислено заявяват, че спокойствие може да се намери само вътрешно, то никога не идва отвън. Следователно, за да създадем един спокоен свят, първо трябва да се научим да отпускаме и да хармонизираме собственото си тяло и ум.
Разбира се, йогийските учени от предишните векове не са изобретили тази мощна техника просто като средство за облекчаване на болестите, а преди всичко като начин за постигане на висше съзнание чрез разширяване и освобождаване на индивидуалното съзнание от неговото болезнено съсредоточаване върху физическото тяло и сетивните преживявания и насочването му към по-фините психични и духовни измерения.
Вземайки предвид психосоматичния произход на повечето съвременни болести, причинени от силното идентифициране на психиката с материалното тяло, което води до нервно изтощение и дори срив, в йога нидра тази разрушителна тенденция ефективно се облекчава по обратен соматопсихичен път. Нарушеното психосоматично равновесие се възстановява спонтанно благодарение на освобождаването на праната.

Такса: 15.00лв

Bookings

Регистрацията за това събитие вече е приключила.