ЙОГА за деца

Начало » Практики » Постоянни » ЙОГА за деца
Лили Симеонова

Детската йога е въздействаща система от позиции на тялото върху развитието на тялото и емоциите на децата. Използват се различни игри, чрез които се научават йогийските упражнения. Часовете са изпълнени с динамични комбинации от асани /упражнения/, които раздвижват цялостно тялото и формират правилна поза на гръбначния стълб. Асаните влияят на всички органи и системи в тялото. Практикуването на детска йога развива тялото по най-благоприятния начин, като се усилват мускулите, гъвкавостта и концентрацията на децата. Много често в своето ежедневие, децата прекарват дълго време в статични пози. Това е реална предпоставката за изкривяване на гърба и скованост. Много добре е да се упражняват йога асаните, за да се отстранят този тип проблеми и да се предпази детето от евентуално възникване на такива.

Детската йога включва упражнения за концентрация. Всички знаем, колко е важно да развием умението за концентриране. За децата това е едно от най-важните неща, които предстои да овладеят. Децата са много чувствителни и емоционални създания, пълни с енергия. За тях концентрацията е трудна задача и по тази причина в часовете за детска йога техниките, които се използват са визуализации на различни предмети и картини, които детето харесва. Практикуваме и детска йога нидра, която е релаксация, но и възможност за развитие на ума. Творческите визуализации, при които децата мислено създават картина е успешна методика за контрол на ума.

В своята същност детската йога създава прекрасни условия за хармоничното развитие на детето.
С игри, песни и по ненатрапчив начин с детската йога се раздвижва тялото, канализират емоциите и се постига усещане за заедност и сплотеност от всички практикуващи деца.

КОНТАКТИ:
Лили Симеонова 0899977110